Veel potentie LOX voor plaagbestrijding

Veel potentie LOX voor plaagbestrijding

Het pilotproject LOX tegen plagen, is succesvol afgerond. Er werd onderzocht of het mogelijk is om plaaginsecten te bestrijden door middel van verstikking met stikstofgas, door zuurstof in een afgesloten ruimte weg te nemen en te vervangen door stikstofgas, oftewel de Low OXygen methode (LOX).

De plagen Narcismijt (Planococcus citri), Californische trips (Frankliniella occidentalis), potworm (Lyprauta cambria) en citruswolluis (Planococcus citri) zijn getest met deze methode. Stichting Control in Food en Flowers (SCFF) onderzocht samen met het bedrijf Presscon de methode voor de gewassen Amaryllis, Potorchidee en Chrysant. Het doel was om te onderzoeken welke parameters (zoals temperatuur en tijdsduur) van de LOX behandeling het meest optimaal zijn per gewas en plaag. Eerst werden de meest extreme parameters onderzocht, waarbij de plaag verstikt werd, en vervolgens werd onderzocht of de parameters minder extreem konden zodat het gewas in een zo optimaal mogelijke conditie bleef.

Chrysant
Het bleek dat de aantallen Californische tripsen in chrysant 100% gereduceerd konden worden direct na de behandeling, maar ook na één week  (geen uitgekomen eitjes). Optimale parameters werden gevonden voor bewortelde- en onbewortelde stek. De planten werden uitgeplant om te zien wat het effect was op de ontwikkeling daarvan. Tot op heden is geen negatief effect waargenomen behalve een lichte groeiachterstand. Wel is verder onderzoek nodig naar hoe bossen bloemen voor de export behandeld kunnen worden en hoe een praktijktoepassing gerealiseerd kan worden.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel