Allemaal grappen...
Geplaatst op 02 april 2025

Glow-in-the-dark hortensia
Zo kondigde HOKO Breeding een wereldprimeur aan: een glow-in-the-dark-effect bij een van haar hortensia’s. De reacties waren overweldigend – van verbaasde kwekers tot nieuwsgierige consumenten én een landschapsarchitect met grootse plannen voor een verlicht park. Maar... het is natuurlijk een 1 aprilgrap. Bekijk nu de onthullingsvideo.
‘Van Veeteelt tot Vork’
Ook het nieuwe themaplein Van Veeteelt tot Vork in World Horti Center is een 1 aprilgrap. Met deze fictieve lancering wilde het kennis- en innovatiecentrum op een ludieke manier de discussie aanzwengelen over onze voedselkeuzes en de toekomst van eiwitbronnen. Want hoewel een themaplein over de vleesindustrie niet op de planning staat, is het onderwerp des te relevanter: de transitie naar een gezonder en duurzamer voedingspatroon vraagt om aandacht. En de tuinbouwsector kan hierin een sleutelrol pakken. Gezond en duurzaam eten betekent niet dat we volledig afscheid nemen van vlees, maar dat we een betere balans vinden. De 80/20-regel is hierin een leidraad: 80% plantaardig en 20% dierlijk. Diverse koplopers, zoals Koppert Cress, prediken dit al jaren. “Als tuinbouwsector hebben we de kennis en innovatiekracht in huis om deze verschuiving mogelijk te maken,” zegt Puck van Holsteijn, directeur van World Horti Center. “Met deze 1 aprilgrap wilden we op een speelse manier laten zien hoe vanzelfsprekend vlees nog steeds is in onze maatschappij. Maar als we écht impact willen maken, moeten we ons eetpatroon heroverwegen. De tuinbouwsector kan hier een enorme impact maken: van innovatieve teelttechnieken tot het ontwikkelen van plantaardige eiwitbronnen en smaakvolle producten die een écht alternatief bieden. Die transitie moeten we als sector omarmen en versnellen.” De 1 aprilgrap mag dan een knipoog zijn, de boodschap is serieus. “We kunnen als sector een leidende rol spelen in de eiwittransitie,” sluit Van Holsteijn af. “Laten we niet afwachten, maar deze kans grijpen en samen de voedselkeuzes van morgen vormgeven.”
Wortelsensor PlantTalk
In samenwerking met een vooraanstaande sensorpartij zou Ledgnd een innovatieve wortelsensor hebben ontwikkeld: PlantTalk. Deze sensor zet de communicatie van en tussen planten om in begrijpelijke berichten. "Dankzij PlantTalk kunnen telers en plantenliefhebbers nu rechtstreeks communiceren met hun planten en hun behoeften beter begrijpen," aldus het bedrijf. Maar helaas... ook dit was een grap.
Meer nieuws