Zo kiezen siertelers de beste roofmijt
Geplaatst op 06 juli 2022
Of het nu om snijrozen, gerbera's, poinsettia's, hanging baskets of groene potplanten gaat, steeds meer telers van siergewassen in de hele wereld zetten roofmijten in om trips en spint te bestrijden. Met succes. "Juist bij siergewassen is de schadedrempel erg laag, want de planten of bloemen moeten er perfect uitzien. De inzet van de meest geschikte natuurlijke vijanden helpt daarbij", vertelt Merkus.
Swirskii-System in warme condities de betere keuze
Is trips het grootste probleem, dan is in deze tijd van het jaar Swirskii-System een goede keuze. "Deze allrounder is bijzonder effectief tegen trips, maar pakt ook witte vlieg en spint mee. Amblyseius swirskii gedijt beter bij hogere temperaturen dan Amblyseius-System, die siertelers vaak in de winter en lente inzetten. Swirskii-System kan lang overleven, zeker als je hem een of twee keer bijvoert met Nutrimite. Dit voedingssupplement verdwijnt bij beregening, zodat de planten of bloemen er mooi uit blijven zien."
Effectief tegen Californische trips
Voordat telers de roofmijten inzetten, is het van groot belang de tripssoort in de kas te identificeren. Merkus: "Tegen de meest voorkomende Californische trips (Frankliniella occidentalis) zijn beide roofmijten zeer effectief. Gaat het om de Echinotrips (Echinothrips americanus) dan is de werking minder goed. Wie twijfelt, kan contact opnemen met zijn Biobest-adviseur."
Met Phytoseiulus-System spint de baas
Siertelers die vooral last hebben van spint, kiezen vaak voor de roofmijt Phytoseiulus-System, wereldwijd de effectiefste biologische bestrijder van spint. "Deze Phytoseiulus persimilis heeft een kortere levenscyclus dan de spintmijt, wat hem in staat stelt spintpopulaties te reduceren. Vooral in vochtige omstandigheden is hij op zijn best. In een droger kasklimaat voelt Californicus-System (Amblyseius californicus) zich het meest thuis. Deze laatste roofmijt is goed preventief in te zetten, terwijl Phytoseiulus-System beterwerkt bij hogere plaagdruk", legt Merkus uit.
In poinsettia verschillende spintmijten actief
Bij spintdruk in de kas is het eveneens goed opletten om welke spintmijt het gaat, geeft Merkus aan. "In poinsettia's bijvoorbeeld komen twee soorten spintmijten voor. Phytoseiulus-System bestrijdt met succes de meest voorkomende rode spintmijt (Tetranychus urticae), maar heeft meer moeite met de kleinere lewis spintmijt (Eotetranychus lewisi). In dat geval is Californicus-System of Andersoni-System een betere keuze."
Andersoni-System voor kleinere mijten
Die laatste roofmijt Amblyseius andersoni is een aanrader voor de bestrijding van kleinere mijten zoals galmijten en weekhuidmijten. Merkus: "Andersoni-System is actief bij lagere en hogere temperaturen en voedt zich voornamelijk met gal- en roestmijten en trips. Biobest heeft een brede keuze in roofmijten, dus kies de natuurlijke vijand die past bij het kasklimaat en bij de plaagdruk. Goede scouting en juiste identificatie van de plaag zijn hierin cruciaal."
Bron: Goedemorgen