'Substraatschimmel is géén Rhizoctonia'

'Substraatschimmel is géén Rhizoctonia'

Het project ‘Waterefficiënte teelt op substraat’ (WETS) draait om de implementatie en monitoring van emissieloos telen. Onderzoekers brengen door telers ervaren knelpunten in kaart en helpen om deze op te lossen. Phalaenopsistelers wilden duidelijkheid over de aard van een schimmel die soms op het substraat voorkomt en groeivertraging en uitval veroorzaakt. Marta Streminska van Wageningen University & Research ging ermee aan de slag.

Voor de meeste phalaenopsistelers is de schimmel geen onbekende. Op het teeltsubstraat in de potten ontwikkelt zich mycelium dat het substraat hydrofoob maakt. Daardoor kan het nauwelijks water en nutriënten vasthouden voor de planten. Die reageren daarop met groeivertraging en kunnen uiteindelijk wegvallen. “Vanuit WETS werd er al ingezoomd op het natriumvraagstuk in deze teelt”, vertelt Streminska. “In de gesprekken met telers kwam ook deze schimmel ter sprake. Om emissieloos te kunnen telen, is het belangrijk om goed inzicht te hebben in de processen die zich afspelen in het wortelmilieu en in daaraan gerelateerde risico’s. Telers vroegen zich af om welke schimmel het precies ging, of de schimmel zich via het watersysteem kon verspreiden en welke preventieve maatregelen zij eventueel konden nemen.”

Endofytische schimmel
Alles bij elkaar was de vraagstelling te omvangrijk en te complex om die in een klein aanvullend onderzoek te beantwoorden. Er werd wel tijd en budget beschikbaar gesteld om de primaire vraag te beantwoorden: Wie is de dader? Streminska: “Uit de literatuur blijkt dat orchideeën in de natuur endofytische schimmels met zich meedragen. Deze zijn meestal nuttig voor de plant, maar af en toe kunnen ze ook een negatief effect hebben. Sommige schimmels zouden vanuit de plant kunnen overgaan op het substraat, net zoals dat omgekeerd voor infectie zou kunnen zorgen. Onder de microscoop lijkt deze groep schimmels heel  sterk op Rhizoctonia, maar ze zijn toch van net iets andere aard.”

Lees hier meer

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel