Van eigen ritme naar algoritme vraagt persoonlijke begeleiding
Geplaatst op 16 februari 2022
Waarom bieden jullie autonoom telen aan als dienst?
Laurens: "Bij autonoom telen gaat het niet alleen over het implementeren van slimme software, het vergt ook een andere manier van denken en werken. Als teler maak je als het ware een stap van je eigen ritme naar het algoritme. Dit vraagt om goede begeleiding. Daarom combineren we Crop Controller met de ondersteuning van een Autonomous Greenhouse Manager (AGM). Zij kennen het proces in de kas heel goed en begeleiden telers stap-voor-stap naar de autonome sturing door algoritmes en het 'loslaten van het stuur'. Uit jarenlange ervaring in werken met algoritmes die operationele processen in de kas sturen, weten we dat deze werkwijze goed werkt."
Wat houdt de ondersteuning in?
Laurens: "De Autonomous Greenhouse Manager helpt de teler op weg met autonoom telen, monitort continu de situatie in de kas en is er om proactief resultaten, ideeën en verbeteringen te bespreken." Geert vertelt: "In ons onboarding programma begeleid ik nieuwe klanten stap voor stap naar autonoom telen. We starten met het gezamenlijk opstellen van een datagedreven teeltstrategie. Dit is het uitgangspunt voor de autonome klimaatsturing: het is echt maatwerk. Daarna neem ik samen met de teler de berekende optimalisaties en voorspellingen door, die door de algoritmes zijn berekend. Zoals bijvoorbeeld de verschillende klimaatlijnen en de voorgestelde setpoints voor de klimaatcomputer. De teler kan daarna altijd zelf deze instellingen nog aanpassen in de Crop Controller portal.
Na de opstartfase komt de klant echt in de operationele fase waarbij slimme rekenmodellen en algoritmes 24 x 7 autonoom het klimaat in de kas aansturen. Je merkt in de praktijk dat dit vaak even wennen is voor telers. Het kan soms afwijken van hun eigen manier van werken en denken, omdat Crop Controller elke 5 minuten en proactief het optimale klimaat voorspelt en optimaliseert. Het systeem kan veel meer data verwerken dan een mens en kan er met een hoge frequentie op inspelen. Als er een probleem wordt geconstateerd, bijvoorbeeld door een afwijkende plantontwikkeling of weersvoorspelling, berekent ons systeem direct een andere route om toch weer op het juiste punt uit te komen. Waarbij een teler vaak achteraf reageert. Uit de praktijk blijkt dat wanneer telers zien dat Crop Controller continu de groeilijn van de gekozen strategie volgt dat ze zelf de klimaatsturing echt loslaten. En daar doen we het voor!", aldus Geert.
Hij vervolgt: "De algoritmes vormen natuurlijk de kern van onze aanpak en doen het belangrijkste werk. Ik monitor de situatie in de kas op basis van de gekozen teeltstrategie. Ik kijk als het ware over de schouder van de teler mee. Om de 2 weken bespreek ik de resultaten en voortgang met de klant. Tijdens deze gesprekken kijken we ook samen naar mogelijke verdere verbeteringen in het resultaat ten opzichte van de strategie van de teler."
Wat is de rol van de teler bij autonoom telen?
"De teler blijft bij deze digitalisering belangrijk maar de rol verandert absoluut, vandaar dat we altijd een goede begeleiding geven", vertelt Laurens. "De teler bepaalt de teeltstrategie en Crop Controller realiseert dit door continu richting te geven aan de installaties via de klimaatcomputer, 24 uur per dag. Met autonome sturing van het klimaat is de teler meer op tactisch en strategisch actief en minder operationeel. Hij hoeft bijvoorbeeld niet meer zes keer per dag achter zijn klimaatcomputer te zitten om instellingen aan te passen. Het operationele, arbeidsintensieve deel van het klimaatmanagement wordt autonoom uitgevoerd door Crop Controller. Telers kunnen zich nu meer richten op het verbeteren van de kwaliteit van de teeltstrategie en meer aandacht besteden aan schaalvergroting en innovatie."
Wat zijn de huidige ervaringen van telers wereldwijd?
Geert: "Wereldwijd sturen we autonoom het klimaat in kassen aan. Hierbij heb ik gemerkt dat de begeleiding van telers altijd een persoonlijk aanpak vereist. Het kennisniveau, de ervaring en culturele achtergrond verschillen soms sterk van elkaar als het gaat om werken met autonoom telen. Dit zorgt vaak voor leuke en leerzame situaties, bijvoorbeeld als een minder ervaren teler wel heel erg snel wil gaan en wij hem juist iets afremmen om echt goed eerst naar zijn strategie te kijken. Maar onze aanpak qua onboarding en begeleiding passen wij altijd aan op de wensen en situatie van de desbetreffende teler. Uiteindelijk gaat het maar om één ding: dat we de teler ontzorgen in zijn dagelijkse operatie en zijn strategie optimaliseren met als doel dat de teler met minder tijd, meer oppervlakte kan beheren met een hoger rendement. Dit bereik je niet door het implementeren van een tool of software, dit doe je door de teler te helpen om te gaan met slimme algoritmes en AI als een persoonlijke dienst."
Bron: Goedemorgen