Ook Skytree lid van AVAG

Ook Skytree lid van AVAG

Een start-up actief in CO2-technologie, gevestigd in Amsterdam, en ontstaan vanuit de Europese ruimtevaartorganisatie ESA: met Skytree voegt brancheorganisatie AVAG opnieuw een opvallende nieuwkomer toe aan het ledenbestand. Met haar ‘direct air capture’-technologie filtert Skytree CO2 uit de buitenlucht. Daarmee wil het bedrijf een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam alternatief bieden voor CO2 uit fossiele bronnen. Als een van de weinige leveranciers ter wereld heeft Skytree al werkende installaties in de praktijk, ook in de glastuinbouw. "Via AVAG verwachten we eerder in contact te komen met bedrijven in de glastuinbouw", zegt Axelle Vergnaud, marketing en communicatie specialist.

De oorsprong van Skytree ligt inderdaad in Noordwijk, in het hoofdkwartier van ESA. Daar komt onderzoeker Max Beaumont een technologie op het spoor om de luchtkwaliteit in de ruimtevaart te verbeteren. Die technologie, ‘direct air capture’, blijkt ook op aarde ongekend grote mogelijkheden te hebben. CO2 wordt direct uit de buitenlucht gefilterd, om vervolgens beschikbaar te worden gesteld aan de teelt, of in buffertanks te worden opgeslagen. Die technologie naar de markt brengen vroeg echter een langere adem. "Als bedrijf bestaat Skytree al tien jaar, maar de eerste negen à tien jaar heeft de focus alleen maar op research and development gelegen. We hebben heel veel verschillende versies uitgetest, en nu zijn er twee systemen die commercieel toepasbaar zijn: Cumulus en de grotere Stratus", zegt Axelle Vergnaud.

De glastuinbouw moet een belangrijke afzetmarkt gaan vormen voor de systemen van Skytree. Een unit, gemonteerd aan de buitenzijde van de kas, filtert buitenlucht en slaat deze op in een tank. De teler heeft de keuze om de CO2 direct te gebruiken of voor een later moment te bewaren. De eerste vijf systemen worden dit jaar in gebruik genomen, gestimuleerd door de MEI-subsidie die de overheid voor de investering verstrekt.

Op langere termijn goede investering
"
Er is veel interesse voor de systemen en Skytree krijgt ook steeds meer bekendheid. We verwachten dat telers met een subsidie makkelijker de stap zetten om ons product te gaan gebruiken. Op de langere termijn is het altijd een goede investering om zelf CO2 uit te buitenlucht te halen. Direct Air Capture is een betrouwbaar alternatief voor CO2 vanuit fossiele bron. Je bepaalt zelf hoeveel je nodig hebt en je bent niet langer afhankelijk van een externe leverancier. Je hebt geen transportkosten meer en dus ook geen toegevoegde emissies."

Verdubbeling aantal medewerkers in een jaar
Ook het buitenland is geïnteresseerd, afhankelijk van het niveau van de markt. Niet toevallig heeft Skytree met het oog op de Canadese en de Amerikaanse markt vestigingen in Toronto en Nashville. Daar is de toepassing voor de cannabisteelt in trek. In Nederland heeft Skytree onderdak gevonden in het Science Park in Amsterdam. Met in totaal 120 medewerkers is het bedrijf uitgegroeid van start-up naar scale-up, een verdubbeling van het personeelsbestand in een jaar tijd.

Bijdrage aan mondiaal probleem
Die snelle groei van de interne organisatie laat zien hoeveel vertrouwen Skytree heeft in de potentie van het concept. CO2 uit de buitenlucht filteren kan immers een grote bijdrage leveren aan een mondiaal probleem. Skytree zelf verwacht tot 2030 10 miljoen ton CO2 te kunnen afvangen. Een kapitaalinjectie van onder meer coöperatie Horticoop en agro-investeerder Yield Lab Europe moet de expansie verder aanjagen.

Aansluiting bij AVAG
Met de eerste praktijkervaringen in de glastuinbouw achter de rug vond de organisatie het ook tijd om aan te sluiten bij AVAG. "De bedrijven die al lid zijn van AVAG zijn voor ons belangrijk om nog meer bekendheid te geven aan Skytree. We verwachten dat we als AVAG-lid makkelijker aan contacten kunnen komen en ervaringen kunnen uitwisselen."

Bron:

Deel artikel