Nieuw ROBOLAB en DATALAB geopend

Nieuw ROBOLAB en DATALAB geopend

Robotica en digitale innovaties zijn noodzaak voor de toekomst van de glastuinbouw. Het testen en valideren van deze nieuwe innovaties in een realistische praktijkomgeving versnelt de weg naar de teler. Vandaag opende de Westlandse Wethouder Peter Valstar in Tomatoworld een ROBOLAB en DATALAB die hierin een belangrijke rol gaan spelen.

Head- en handsfree telen is de toekomst en efficiënter werken is urgenter dan ooit. Repeterend werk wordt nu vaak nog handmatig gedaan terwijl arbeid 30% van de kostprijs bedraagt. Dat moet anders. De techniek heeft allerlei oplossingen klaar liggen, maar waar zet je als teler op in? Robocrops helpt telers met de volgende technologische stap en zorgt ervoor dat telers, technologie, wetenschap en overheid naadloos op elkaar aansluiten

Eerst testen en valideren en dan de echte praktijk in
Het is belangrijk dat op tijd de stap wordt gemaakt van wetenschap en testen op kleine schaal, naar testen en valideren in een realistische praktijkomgeving. Dit kan niet altijd bij telers vanwege de virusdruk. In de kas van Tomatoworld was al ingezet op digitalisering, waardoor het een logische stap was om deze plek uit te breiden naar een fieldlab waar ook robotisering kan worden toegepast. Met gelden vanuit MRDH, Gemeente Westland en NXTGEN Hightech Agrifood zijn de teeltfaciliteiten geoptimaliseerd en het vandaag geopende ROBOLAB en DATALAB gerealiseerd. In het DATALAB kunnen bedrijven met digitale innovaties voor de glastuinbouw experimenteren met data, dasboards en digital twin toepassingen. Het ROBOLAB is een plek waar gewerkt kan worden aan de robots die getest worden. Alle benodigde materialen zijn hier beschikbaar en zijn al ontsmet zodat het virusrisico zo klein mogelijk is.

Samenwerken versnelt de transitie
In het NXTGEN Hightech groeifondsprogramma glastuinbouw zijn verscheidene techbedrijven betrokken die bezig zijn met de ontwikkeling van verdergaande digitalisering, robotisering en automatisering. De faciliteiten van het fieldlab dragen er niet alleen aan bij dat er één realistische praktijkomgeving voor testen en validatie is, maar ook een plek om elkaar te ontmoeten. Techbedrijven kunnen met elkaar sparren, komen op nieuwe ideeën en brengen hun kennis in. Daarnaast is het heel belangrijk dat telers kunnen zien hoe een innovatie in de praktijk werkt. Een andere belangrijke doelgroep voor het fieldlab zijn de kennisinstellingen en studenten. Robocrops werkt samen met TU Delft en de WUR maar ook met FME, TNO, Tomatoworld, Horti Heroes en World Horti Center. En natuurlijk zijn we ook heel blij met de steun van Gemeente Westland, MRDH en Provincie Zuid Holland, in dit soort projecten. Je hebt elkaar nodig om de transitie naar digitalisering, robotisering en automatisering te versnellen. Alleen zo blijft Nederland Koploper in de glastuinbouw.

Bron:

Deel artikel