Optimale irrigatie met weegschaal en platform
Geplaatst op 15 december 2021
Vooral in de teelt van potplanten en opkweek gebruiken telers vaak potten die te klein zijn voor een gewone bodemvocht sensor. Bij het gebruik van pluggen voor kleine plantjes in plaats van potten bijvoorbeeld. Deze staan naast elkaar in een soort bak. Een handige manier om een indicatie te krijgen van het vochtgehalte is dan om deze bak te wegen. Die klus maakt de draadloze POT & TRAY Weegschaal gemakkelijk.
Metingen visualiseren op jouw manier
Op het 30MHz platform kun je 24/7 zien wat het gewicht van de bak is en of het al tijd is voor het geven van water. Je metingen zijn altijd en overal online in te zien en te visualiseren. Je kunt zelf kiezen hoe je dat wilt doen. Kiezen voor een lijngrafiek of voor een waarde visualisatie met de actuele cijfers. Deze overzichten deel je gemakkelijk met collega's en adviseurs om de strategie te bespreken.
Als je het overzicht hebt gemaakt, kun je altijd checken of het de juiste tijd is om actie te ondernemen. En dat levert je verschillende voordelen op.
Ten eerste bespaar je water. Je kunt nauwkeuriger inschatten wanneer het nodig is om water te geven. Je baseert je timing dus meer op data, in combinatie met je gevoel. Tijdig irrigeren past in een geoptimaliseerde IPM-strategie. Te vroeg, te laat, te vaak of te weinig water maakt de plant kwetsbaarder voor bijvoorbeeld insecten.
Download hier de specificaties
Combineer in een grafiek met andere metingen
Daarnaast levert het online inzien van het gewicht nieuwe inzichten op. Als je de metingen van de draadloze weegschaal op het platform bijvoorbeeld in een grafiek combineert met de PAR- of temperatuursensor, dan kun je aflezen in hoeverre deze invloeden bijdragen aan de verdamping. Of kijk hoe zich dit verhoudt ten opzichte van de ontwikkeling schimmels.
Ten slotte levert het gemak en tijd op. Je hoeft minder vaak het gewicht te controleren. Stel simpelweg op het platform een alarm in bij een drempelwaarde en ontvang een bericht zodra het tijd is voor water. Dit zorgt voor een efficiënter productieproces, wat ook weer leidt tot minder kosten. Zo blijf je nooit uitgespeeld in het optimaliseren van je teeltproces
Bron: Goedemorgen