Prijsindexcijfer voor groenbranche

Prijsindexcijfer voor groenbranche

Vanaf nu is er een specifiek prijsindexcijfer voor de groenbranche beschikbaar. Dit prijsindexcijfer ‘landschapsverzorging’ biedt groenondernemers de mogelijkheid om een betrouwbare en sectorspecifieke referentie te gebruiken voor hun prijsindexering. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de transparantie en eenduidigheid binnen de sector. Het prijsindexcijfer is vanaf heden per kwartaal beschikbaar op de website van CBS.

De prijsindex ‘landschapsverzorging’ wordt toegevoegd aan de publicatietabel van de statistiek dienstenprijzen (DPI). Deze index biedt een periodiek inzicht in de gemiddelde prijsontwikkelingen binnen de markt voor landschapsverzorging. Groenbedrijven kunnen deze prijsindex gebruiken als basis voor het indexeren van hun tarieven.

Europese verordening
De prijsindex voor landschapsverzorging is opgezet in het kader van de verordening Europese Bedrijfsstatistieken, die een complete statistiek van dienstenprijzen vereist. Voorheen dekte de statistiek dienstenprijzen van het CBS slechts een deel van de dienstensector. "Wij hebben lang gepleit voor de ontwikkeling van een prijsindex voor onze branche," zegt Richard Maaskant, plaatsvervangend directeur bij Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG). "Onze leden hebben behoefte aan een sectorspecifiek indexcijfer, maar ook opdrachtgevers zoals gemeenten en andere overheidsorganisaties. Bijvoorbeeld om in bestekken of contracten te kunnen opnemen. Wij zijn blij dat dit er nu is!"

Minder discussie
Met name in het najaar, wanneer ondernemers hun prijzen indexeren voor januari, leven er veel vragen bij ondernemers. “Een cijfer specifiek voor de groenbranche voorkomt discussie in de markt”, aldus Maaskant. VHG heeft meegewerkt aan het vooronderzoek dat CBS deed, waarin een berekeningsmethode is ontwikkeld. Ook zijn verkennende gesprekken gevoerd met twee VHG-lidbedrijven: Weverling Groenproviders en Du Pré Groenprojecten.

Duidelijkheid voor iedereen
André Bakker, financieel manager bij Weverling Groenproviders, benadrukt het belang van de nieuwe prijsindex. “Met een prijsindexcijfer voor onze branche weten alle marktpartijen waar ze aan toe zijn. Tot nu toe refereerden we vaak aan andere indexen en die net niet passen bij onze werkzaamheden. Of de opdrachtgever komt met eigen cijfers, wat het lastig maakt om goede afspraken te maken en discussies kan veroorzaken. Het nieuwe prijsindexcijfer voor de groenbranche is onderbouwd door het CBS, een onafhankelijk instituut. Dat zorgt voor duidelijkheid voor iedereen.”

Hoe werkt het?
Sinds november 2022 vraagt CBS via een steekproef van ondernemingen in de groenbranche om elk kwartaal een vragenlijst in te vullen . De gegevens zijn niet herleidbaar naar de bedrijven. De prijsindex heeft uitsluitend betrekking op de zakelijke en publieke markt. Diensten geleverd aan particulieren vallen buiten de scope.

Bron:

Deel artikel