Nieuwe controles tegen criminele inmenging
Geplaatst op 24 oktober 2024
De politie Westland en de Politie Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX) controleerden samen met onder andere de douane, Platform Veilig Ondernemen, Nederlandse Arbeids Inspectie, Inspectie Leefomgeving en Transport, het Kwaliteitscontrolebureau en de gemeente Westland.
Resultaten controle
In totaal werden 27 vrachtwagens onderworpen aan een 100% controle en zijn er 5 bedrijven gecontroleerd. Er zijn verschillende overtredingen geconstateerd, waaronder rijden onder invloed van drugs, rijden op andermans bestuurderskaart en beroepsmatig rijden zonder de juiste papieren. Er zijn 13 boetes uitgeschreven voor grove overtredingen, waarmee in totaal een boetebedrag van ruim 23.000 euro is opgelegd. Bij de bedrijfscontroles zijn verschillende afwijkingen geconstateerd. Hier zal nader onderzoek naar verricht worden.
Podcast over TFOC controles sierteeltvervoer
De controles zijn vooral bedoeld als preventie. Door veel chauffeurs en bedrijven te spreken over mogelijke signalen en waar zij zelf op kunnen letten, wordt misbruik door criminelen mogelijk voorkomen. Maikel Dop van de politie vertelt in de podcast:”We gaan heel graag in gesprek om te kijken, ben je bekend met deze criminaliteitsvormen en kun je de signalen herkennen.” Een teamleider van een transporteur vertelt dat hij zelf genoeg heeft gezien voorheen in Calais, maar ook hier in Nederland gebeurt van alles. “Er gaan ‘s-avonds luikjes open en daar gaan spullen in en uit”, vertelt hij. Oog hebben voor je eigen personeel is belangrijk, ken je ze echt? Medewerkers kunnen kwetsbaar zijn als zij bijvoorbeeld financiele problemen hebben. “Controles moeten er zijn, als je je zaken op orde hebt, is er niks aan de hand. Zo haal je de negatievelingen uit het transport”, geeft de transporteur verder aan.
Weerbare Sierteeltsector en TFOC
Georganiseerde criminaliteit probeert de sierteeltsector en de mensen die daarin werken, te misbruiken. Bijvoorbeeld voor smokkel van verdovende middelen en arbeidsuitbuiting. Deze kleurrijke sector is aantrekkelijk voor criminele inmenging door het internationale karakter en haar fijnmazige logistiek. Daarom werken o.a. Politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, Douane, Royal FloraHolland en de gemeenten Westland, Katwijk, Uithoorn en Aalsmeer samen om ondermijnende criminaliteit en misstanden aan te pakken. Met elkaar willen we criminelen dwarsbomen en bedrijven in de sector weerbaar maken. Dit doen we onder meer door het delen van kennis, het bevorderen van toezicht, controle en handhaving, vergroten van meldingsbereidheid en het opwerpen van barrières.
Het programma Transport Facilitated Organized Crime (TFOC), onderdeel van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX) van de politie richt zich op het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportbranche in Nederland en sluit om die reden naadloos aan op het doel van de aanpak Weerbare Sierteelsector. Voor de controleweek zijn daarom de handen ineengeslagen om chauffeurs, ondernemers en andere belangrijke spelers in de branche zo effectief mogelijk weerbaar te maken tegen criminele inmenging.
De podcast is hier te beluisteren
Meer nieuws