Loont het om dagelijks ionspecifiek te meten?
Geplaatst op 09 maart 2022
Door het gebruik van een ionspecifiek meetinstrument kan de voeding sneller en nauwkeuriger worden aangepast aan de behoefte van het gewas. Naar verwachting zal hierdoor de opbrengst en kwaliteit van het gewas toenemen, terwijl ook minder lozingen van drainwater nodig zijn. Binnen dit project heeft Wageningen UR Glastuinbouw berekend in hoeverre er daadwerkelijk opbrengstverhoging te verwachten is.
Zuurstofverbruik wortels
Niet optimale concentratieverhoudingen van mineralen in het gietwater leiden tot een toename van het zuurstofverbruik van de wortels. Dit komt doordat de plant meer moeite moet doen om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. De toename van zuurstofgebruik van de wortels kan worden gemeten en is een maat voor de extra energie die de opname kost. Dit kan uiteindelijk worden vertaald naar een potentieel opbrengstverlies. Uit de berekening blijkt het potentiële (versgewicht) opbrengstverlies bij een niet optimale voedingsoplossing 1,5 %. Al naar gelang de situatie op het bedrijf en de gehanteerde bemestingsstrategie kan dit oplopen tot 3-4%.
Meeropbrengst
Ionspecifiek telen kan dus zeker van meerwaarde zijn. Niet alleen kan het leiden tot een vermindering van het te lozen drainwater, een besparing op meststoffen en zuiveringskosten, maar tevens tot een meeropbrengst.
In de 'Uitleg berekening van de energiekosten voor suboptimale concentratieverhoudingen van mineralen' (zie onderstaande bestanden) staat meer informatie over de berekening en de uitkomst.