12,5 jaar Samax
Geplaatst op 11 maart 2024
“Het waren 6 trostomaten telers die in 2011 de handen ineen hebben geslagen en samen ondergetekende in dienst hebben genomen met de opdracht om ‘die energie te regelen’. Deze bedrijven deelden de behoefte aan deskundige ondersteuning op het gebied van energiekeuzes. Het motto ‘Samen Maximaal’ past hier vanaf het allereerste begin goed bij.
In de eerste jaren hadden de bedrijven het niet altijd makkelijk. Ze werden geconfronteerd met diverse uitdagingen, zoals tegenvallende productprijzen en problemen met de WKK spark spread. Daarnaast werd de gasmarkt beïnvloed door geopolitiek en een aantal zeer strenge winters. De stroomprijs was laag doordat Nederland flink had geïnvesteerd in grote gas- en kolencentrales. Deze lage stroomprijs bood groentetelers de mogelijkheid om het hele jaar door te gaan produceren in belichte kassen, wat resulteerde in een snelle overgang van onbelichte teelt naar belichte teelt bij veel bedrijven.
Ons team groeide en het werd een succes. Het positieve geluid verspreidde zich snel, van vergadertafels tot sportkantines en de welbekende Westlandse verjaardagen. Zo duurde het niet lang voordat de eerste sierteeltbedrijven zich meldden bij Samax. Deze bedrijven ervaarden immers dezelfde uitdagingen op energiegebied, en de dynamiek van de sierteeltbedrijven sloot goed aan bij de andere bedrijven. Samax werd een hechte club waarin kennisdeling en samenwerking centraal stonden,” vertelt Corné.
De knop om…
Ook – of zeg maar gerust: bij uitstek – de wereld van energie kent pieken en dalen. Aan Samax de schone taak om bedrijven zo goed mogelijk voor te bereiden op deze uitdagingen.
“In de loop van de tijd keerde het tij voor de WKK spark spread. Dankzij de emissieprijzen en de atoomuitstap van Duitsland, verbeterden de stroomprijzen en werd weer geld verdiend met de WKK’s. Echter, zorgde het coronavirus in één klap voor een instorting van de marktprijzen en dit maakte het belang van goed energiemanagement eens te meer duidelijk.
De meest recente energiecrisis zorgde voor uitdagingen en pijnlijke bedrijfskeuzes. De bedrijven die zich destijds lieten adviseren en mee aan de slag gingen, merkte positief resultaat. Nu is het belangrijk dat de energiehandelswinsten nuttig ingezet worden om voorbereid te zijn op de toekomst. De tuinbouw wordt door de markt en de overheid gedwongen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en over te stappen naar duurzame vormen van energie. Ook hier zal Samax weer een rol in spelen door middel van actief projectmanagement en begeleiding van bedrijven bij het maken van de juiste keuzes.
Eén ding is wel duidelijk: energie in de tuinbouw is nooit saai. Net als je denkt dat je het doorhebt, verandert alles weer. Het is de kunst om mee te veranderen en continu de juiste, renderende keuzes met en voor klanten te maken. En dat is precies waar we ons de komende 12,5 jaar opnieuw volledig voor inzetten,” eindigt Corné.
Meer nieuws