'Jonge telers India kijken uit naar technische hulpmiddelen'
Geplaatst op 18 mei 2022
Navanish Singh is werkzaam als National Protected Cropmanager bij Syngenta en gestationeerd in Poona/Pune in Westelijk India. "Ik werk al veertien jaar bij Syngenta India maar deze functie heb ik pas sinds twee jaar. Het is een nieuwe functie, in het leven geroepen door de ontwikkeling van vollegrondsteelt naar bedekte teelten die zich de laatste jaren in mijn land voltrekt", vertelt hij.
Door de groei van de stedelijke middenklasse maakt de afzetmarkt momenteel een sterke ontwikkeling door. Vooral jongere stedelingen met goede banen verkiezen steeds meer de inkoop van kwaliteitsgroenten en -fruit in moderne supermarkten waarvan er steeds meer bijkomen, in plaats van op openluchtmarkten. Supermarktketens hebben behoefte aan een stabiele en consistente kwaliteit en dat vraagt om een andere teeltwijze van de telers. Deze vraag vanuit de markt stimuleert de overgang naar bedekte teelten.
Polyhouses en nethouses
In India betekent bedekte teelt in hoofdzaak het telen in de kastypen 'polyhouse' en 'nethouse', volgens Navanish. De totale bedekte teelt in het land bedraagt momenteel zo'n 4.000 hectare. Veruit de belangrijkste bedekte teelten zijn paprika en komkommer, goed voor zo'n 90 procent. Verder worden onder meer cherrytomaat en sla in de kassen geteeld. "De eerste en goedkoopste stap die een kleine teler kan zetten is de bouw van een kas met dek van insectengaas, de nethouses."
Voor deze telers is dit een enorme vooruitgang. Ze houden veel insecten buiten en het binnenklimaat wordt enigszins gereguleerd tegen te grote temperatuurverschillen. "We hebben hier hele andere klimaatuitdagingen dan in Nederland. Geen koude waartegen we moeten stoken, maar hitte en lange droge periodes of juist perioden van harde regens. Het is voor telers al een enorme vooruitgang als ze hun gewassen daartegen kunnen beschermen."
Bamboe
Ruim de helft van de bedekte teelt vindt plaats in nethouses, de rest in polyhouses. Een kas bedekt met folie, gaat qua investeringen een stap verder en biedt een nog hogere mate van bescherming tegen zware weersomstandigheden en insecten. Voor de kasconstructies zijn er ook twee opties. De goedkoopste en dus meest laagdrempelige investering is een kasframe van bamboostokken, waarop de insectennetten bevestigd worden. De andere keuze is een frame van slanke aluminiumpalen en bogen. Die constructie heeft het voordeel dat het gewas ook opgebonden kan worden en goed in de hoogte kan groeien.
Navanish: "Vooral insecten kunnen buitenhouden levert een grote winst op voor de telers. India heeft een hoge druk van insecten die veel virussen overbrengen. Ook de mogelijkheid om druppelbevloeiing toe te passen is een grote verbetering. Door de overgang naar een bedekte teelt schiet de productie omhoog met zo'n 30 á 40 procent en dit levert de telers daarnaast ook veel meer oogstzekerheid." Je kunt in alle opzichten gerichter telen en efficiënter met water, gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest omgaan, concludeert hij.
Techniekgerichte jongeren
Syngenta verkoopt in India zowel groentezaden als gewasbeschermingsproducten. "Maar 60 procent van de tuinbouwbedrijven zijn kleine telers, die nauwelijks budget hebben voor gewasbeschermingsmiddelen", vertelt Navanish. Volgens de visie van het bedrijf kan de tuinbouw in het grote Aziatische land het makkelijkst vooruitkomen via projecten waarin kleinere telers geholpen worden met investeringen in bedekte teelt. "Wij zien dat in India het aantal kleine telers op het platteland afneemt omdat hun kinderen het bedrijf niet willen doorzetten. In elk geval niet op de manier zoals hun vader werkt, buiten op een onbeschermde akker zonder irrigatiesysteem en technische hulpmiddelen" vertelt Ruud Kaagman, Global Crop Unit Head Tomato bij Syngenta.
"Jongeren trekken naar de stad en gaan daar werken. Kwekerszonen die wel hun vader opvolgen willen graag toe naar een veel modernere bedrijfsvoering. Meer intensivering en schaalvergroting is daarom de toekomst van de Indiase agrarische sector. De overheid ziet dat inmiddels ook en stimuleert deze telers om naar bedekte teelt over te stappen, onder meer met subsidie."
Jonge mensen in India zijn heel techniekgericht, dat willen ze ook in de tuinbouw toepassen, merkt hij. "Omdat ze niet veel geld hebben om te investeren, proberen wij samen met andere partijen daarbij te helpen. In geval staan ze heel erg open voor techniek. Apps met informatie over zaken als het weer, gewasbescherming en marktprijzen volgen ze nu al graag."
Andere rassen
De stap naar een bedekte teelt geeft dan ook de kans om hun bedrijf verder te ontwikkelen. Je haalt een veel grotere opbrengst, met zekerheid over je oogst. "Telers kunnen dan gaan plannen, ze houden na een seizoen geld over om wederom in hun bedrijf te investeren, in plaats van dat ze afhankelijk blijven van toeleveranciers en handelaren. Als ze wat winst overhouden kunnen ze geld steken in een irrigatie-unit, verbetering van hun kas of in beter zaad. Zo zullen ze stapsgewijs hun positie verbeteren", verwacht Kaagman.
De overstap naar de bedekte teelt betekent ook dat er andere rassen nodig zijn, geeft hij aan. "In de buitenteelt groeien tomatenrassen die als struikjes tot anderhalve meter hoogte en worden dan opgebonden. In de bedekte teelt gebruik je rassen met hele andere genetica. Je hebt planten nodig die je veel langer aan de draad kan telen en die langdurig tomaten geven."
Omdat verdeling van nieuwe geschikte rassen jaren duurt, kijkt Syngenta of er uit de bestaande programma's voor onder meer Mexico, Turkije en Spanje rassen zijn die het in India ook goed doen. "Dit betekent evengoed dat je een periode van enkele jaren nodig hebt om te testen en rassen door te selecteren."
Uitdagingen
Elk opkomend tuinbouwland heeft te stellen met uitdagingen van velerlei aard, zoals verbetering van de energievoorziening, waterbeschikbaarheid, afzetkanalen, geschikt personeel en tuinbouwtechniek. Voor India zijn water en supply chain de belangrijkste issues, stelt Navanish. "Het vasthouden en opslaan van water is het belangrijkste voor de teelt. Want er valt wel veel neerslag, maar dat is zeer ongelijk verdeeld over het jaar. Na de regentijd volgt in veel regio's een lange periode van hitte en droogte.'' Verder moet de keten als geheel verbeteren, vertelt hij. "Er is een groot tekort aan goed koelopslagfaciliteiten. Door de slechte infrastructuur op het platteland, de enorme afstanden en de drukke wegen kan de transporttijd van de verse producten tot aan de consument in de steden enorm oplopen. Om groenten en fruit vers te houden heb je dan koeling nodig en dat ontbreekt er nog veel aan. Daardoor gaat veel van de kwaliteit van onze tuinbouwproducten verloren."
Hightech kassen
Naast de midtech markt zijn er ook mogelijkheden voor hightech kassen, al is die ontwikkeling in die richting nog heel jong. "Ik denk dat het noorden van het land voor modernere kassen het meest interessant is, vanwege de hogere ligging, met koelere nachten tot gevolg", zegt Kaagman. Syngenta zit al jaren in India en heeft zijn kennis vooral gebaseerd op de huidige situatie en markten. Syngenta is recent partner geworden van Dutch Greenhouse Delta (DGD).
"Voor een beeld van toekomstige ontwikkelingen en plannen van overheden en investeerders is DGD een heel nuttige partij. Door het verhaal dat zij met alle partners uit het Nederlandse tuinbouwcluster complete oplossingen kunnen bieden, hebben zij een sleutel tot de belangrijkste partijen en komende projecten." Zodra zulke projecten van start gaan, kan Syngenta in een vroeg stadium aanhaken en leverancier van kennis en diensten worden.
Kaagman: "DGD vergaart kennis over waar het naar toe gaat met de tuinbouw in dit land. Die informatie is voor ons ook belangrijk om te weten waar we ons met de veredeling op moeten richten. Uiteindelijk wil ook de Indiase overheid toe naar hoogwaardige tuinbouw in kassen. Daar moeten we dan klaar voor zijn."
Bron: Goedemorgen