Innovatie in uitzetten van sluipwespen
Geplaatst op 14 april 2022
De sluipwesp Encarsia formosa parasiteert onder andere tabaks-, kas- en koolwittevlieg door een eitje in de larve te leggen, zo legde Kees Kouwenhoven vanochtend uit op de tuinbouwzender van Nederland. De witte vlieg sterft vervolgens na ongeveer twee weken. De sluipwesp poppen zijn verpakt in kleine balletjes gemaakt van bioplastic. In het balletje zitten kleine gaatjes, waardoor de sluipwesp gemakkelijk uit kan vliegen. Onderzoek heeft aangetoond dat de sluipwesp poppen in de balletjes goed beschermd zijn tegen de negatieve effecten van bespuitingen en direct zonlicht. Dit zorgt voor een hoog uitkomstpercentage en minder verlies van de poppen.
Teelttoepassing
De ENCARcontrol Dispensing balls zijn inzetbaar in zowel de groente- als sierteelt en worden met name ingezet in gerbera en tomaat. De sluipwespen zijn door de unieke verpakkingswijze arbeidsvriendelijker en eenvoudig uit te zetten in het gewas. Je kunt de balletjes, middels het ophanghaakje, aan de gewasdraden hangen. Daarnaast kun je de balletjes ook snel en gemakkelijk neerleggen. Dit is enorm arbeidsbesparend ten opzichte van het afscheuren en uithangen van de kartonnen kaartjes.
De ENCARcontrol Dispensing balls zijn verkrijgbaar in een verpakking met 120 balletjes met elk 125 poppen. Daarnaast onderzoekt Royal Brinkman of de Dispensing balls ook ontwikkeld kunnen worden voor andere natuurlijke vijanden. Royal Brinkman is trots op deze nieuwe verpakkingsvorm die samen met AgroBío is ontwikkeld en uitgebreid in de praktijk is getest.
Luister het gesprek met Kees Kouwenhoven van Royal Brinkman terug via goedemorgen.podbean.com.
Bekijk hier de video over Dispensing balls in tomaat
Bekijk hier de video over Dispensing balls in gerbera
Bron: Goedemorgen