Hoeveel licht vangt een plant nu écht op?
Geplaatst op 24 december 2021
Licht beďnvloedt de groei van een gewas op veel manieren. De hoeveelheid licht die de bladeren opvangen, is bepalend voor de fotosynthese en dus de groei van het gewas. Het lichtspectrum zorgt juist voor de ontwikkeling van de plant, zoals de kwaliteit en de strekking van de bladeren. Daarnaast bevat straling naast licht ook warmte, en ook dat is van invloed op de ontwikkeling van het gewas.
Op veel van deze punten verschilt LED van zonlicht en conventionele belichting. Bovendien kan LED door telers op nieuwe manieren toegepast worden: de lampen kunnen op elk gewenst moment aangezet worden, en hebben een andere positie ten opzichte van het gewas.
Maar wat daarvan de effecten zijn is niet bekend. Welke delen van het lichtspectrum worden opgevangen door de bladeren? Wat doet een plant bijvoorbeeld met UV- of met verrood licht? En welke invloed heeft het ontbreken van stralingswarmte van de lichtbron? Er bestaan sensoren voor het meten van licht, maar deze sensoren doen een zogenoemde puntmeting of integreren niet over een specifiek spectraal bereik.
Lijnsensor voor in en onder het gewas
Daarom ontwikkelde de WUR een spectrale lijnsensor. Deze kan in en onder het gewas worden gelegd, en dus gedurende verschillende tijdstippen meten welke golflengten in welke mate worden opgevangen. Vervolgens is het van belang om de gewasreacties te bepalen en te beoordelen hoe de spectra het gewas beďnvloeden. Momenteel werkt WUR aan een vervolg op het ontwikkelde prototype. Deze is naar verwachting in april 2022 gereed. Het project 'Inzicht in zon- en LED-licht' wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Glastuinbouw Nederland binnen het programma Kas als Energiebron, in samenwerking met SpectraPartners en JETI.