Vernieuwende tuinbouw biedt oplossingen CO2
Geplaatst op 06 juni 2023
“Steeds meer bedrijven in de tuinbouw zijn op zoek naar mogelijkheden om op een duurzame manier hoogwaardige en gezonde producten te produceren die voor iedereen bereikbaar zijn. De ecologische voetafdruk speelt een steeds grotere rol bij productontwikkeling”, zegt Dreschler.
Drones in kassen
De consument vindt het ook belangrijk om te weten waar zijn product vandaan komt en dat het op een duurzame wijze is geproduceerd, volgens Jolanda Heistek, juryvoorzitter van de GreenTech Innovatie & Concept Awards 2023. “Je ziet daarom dat de tuinbouw steeds vaker inzet op innovaties die de ecologische voetafdruk van bedrijven verlagen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van data en artificial intelligence, drones in kassen, warmtepompen, zuinig omgaan met water of energiebesparende lichtsystemen.”
Om de doelen uit het Europese klimaatakkoord te halen, wil Nederland de komende jaren CO2 uit de lucht halen. De tuinbouwsector experimenteert daarom volop met nieuwe methoden om via installaties CO2 direct uit de lucht te verwijderen en te hergebruiken in kassen, ziet Heistek. “CO2 is voedsel voor planten. Gewassen groeien erdoor. Een aantal bedrijven heeft nu innovaties ontwikkeld die CO2 uit de lucht halen en dat via filters en roosters in hoge concentraties in de kas brengen. Met deze luchtsystemen vangen we twee vliegen in één klap: de tuinbouw helpt mee aan de CO2-reductie én de sector gaat nog efficiënter met energie om.”
Interesse van buiten vakgebied
Volgens Heistek worden steeds meer verschillende duurzame innovaties bij elkaar gebracht. “Voor het zo efficiënt mogelijk hergebruiken van CO2 is de juiste data nodig. En wie drones in zijn kassen laat vliegen kan niet zonder AI. We zien ook een toenemende interesse van bedrijven en mensen buiten de tuinbouw in ons vakgebied. Technisch ingenieurs, experts uit de verpakkingsindustrie en elektronicafabrikanten buigen zich over innovaties voor de tuinbouw. Dat is een goede ontwikkeling, want daardoor ontstaan nieuwe inzichten.”
Op GreenTech zijn er veel bedrijven aanwezig die zich bezighouden met verduurzaming van de tuinbouw, zoals Orange Climate. Het Noord-Hollandse bedrijf heeft in samenwerking met Wagenaar Refrigeration en Green Simplicity een klimaatoplossing ontwikkeld die voor een forse energiereductie zorgt bij agrarische bedrijven. “Het systeem is ontworpen om te koelen, verwarmen én ontvochtigen”, zegt Sjors Wagenaar van Wagenaar Refrigeration. “Het klimaat in de kas wordt effectief beheerst. Dit is gunstig voor de groei en gezondheid van de gewassen. Ook blijft de CO2 in de kas zelf. Voornamelijk omdat we warmte terugwinnen door de kaslucht te condenseren realiseren we met dit systeem een energiebesparing van 50 procent in vergelijking met concurrerende systemen.”
Nederlandse klimaatgezant
Het klimaatsysteem wordt inmiddels gebruikt op vijftig locaties. Wagenaar verwacht dat er nog meer innovaties nodig zijn om de energietransitie in de tuinbouw te laten slagen. “Het is noodzakelijk dat we overstappen van gas naar volledig elektrische oplossingen. Zaken als een stikstofzuiger om stallucht te reinigen, sensortechniek die het mogelijk maakt met planten te ‘praten’ en filtersystemen die virussen, bacteriën en beestjes voorkomen zijn voorbeelden die ons bij de transitie kunnen helpen.”
Eind 2022 is een convenant ondertekend om de CO2-uitstoot te verminderen en de glastuinbouw heeft de ambitie om in 2040 een klimaatneutraal te zijn met behoud van economisch rendement. “Dat het klimaat een centrale rol speelt bij de tuinbouw blijkt ook uit de komst van de Nederlandse klimaatgezant Jaime de Bourbon de Parme naar GreenTech”, zegt Dreschler. “Hij levert een bijdrage aan de opening van het evenement, net als Sjoukje Heimovaara, directeur van Wageningen University & Research.”
De zesde editie van GreenTech Amsterdam trekt naar verwachting 11.000 bezoekers. Ruim 540 standhouders hebben zich al aangemeld.
Meer nieuws