Pot- en perkplantensector bijeen voor conferentie
Geplaatst op 24 oktober 2023
De eerste dag van het evenement stond in het teken van Energie en Onderzoek. Erik Bax van adviesbureau AAB gaf een update over de Energietransitie. Binnenkort zal de energieprijs bepaald worden door belastingen in plaats van door beschikbaarheid. Onze sector zal energie moeten besparen en op zoek gaan naar alternatieve bronnen om succesvol te blijven.
De middag vond plaats bij Signify in Eindhoven waar Stefan van de Voort liet zien hoe vertical farming en kasteelt hand in hand kunnen gaan. Signify's proeven met vertical farming tonen aan hoe het optimale lichtrecept de kwaliteit van opbrengst, groei of plantopbouw van sla, kruiden en aardbeien verhoogt. Sjaak Bakker en Henk Jan van Ooijen van Horti ISO vertelden over de nabije toekomst van robotica, meer bepaald hoe robots worden ontwikkeld voor het uitvoeren van nauwkeurige taken in een complexe omgeving, zoals bijvoorbeeld het oogsten in de kas.
Voor de tweede dag van het congres stak de groep de grens over en richtte zich op de teelt en distributie in de regio Straelen (DE). De eerste stop was bij Landgard, waar directeur Florian Hinrichs uitlegde hoe deze toonaangevende telerscoöperatie fungeert als een hub tussen producenten en klanten met een verkoopvolume van ongeveer 2 miljard per jaar. Cees Hoekstra vertelde over de veilingzaal met acht digitale klokken waar aan 200 kopers in de zaal planten verkocht worden.
Na een rondleiding door de veiling en de cash & carry legde Henning Krause uit hoe de verkoop in Duitsland in de eerste helft van 2023 weer daalde door ongunstige weersomstandigheden en onzekerheden bij de consument. Het programma ging verder met een bezoek aan Europlant Canders, waar Tom & Marc Canders benadrukten hoe de Belaju Group 150 miljoen onbewortelde stekken produceert voor 100 telers, wat resulteert in 65 miljoen potten per jaar. Henrik Rietberg en Tjerk van Bruchem van kwekerij Edens Creations vertelden over de veredelingsgeschiedenis van Calluna vulgaris en het ontstaan van het merk Beauty Ladies, waarna een bezoek werd gebracht aan de kwekerij en het proefveld.
De middag bracht het gezelschap door bij groothandelaar Gasa Duitsland, waar Jesper Holmgaard uitlegde hoe Gasa ernaar streeft om de natuur dichter bij de mens te brengen door waarde toe te voegen aan het product, diensten zoals etikettering aan te bieden en nauw samen te werken met de telers. Jens Hermansen legde uit wat de voor- en nadelen zijn van dropshipping en hoe het bedrijf de logistiek verzorgt voor online bestellingen van planten via webwinkels zoals Blume 2000. Lars Rose-Hansen liet zien hoe consumentensegmentatie en category management kunnen bijdragen aan het verhogen van de verkoop. Het goed begrijpen van zowel de klant als de winkel is essentieel voor toekomstig commercieel succes.
Het bezoek werd afgesloten met een rondleiding door de locatie waar de ordervoorbereiding en logistiek plaatsvinden, gevolgd door een korte demonstratie van de verpakkingsband in het distributiecentrum van Dümmen Orange dat zich in hetzelfde gebouw bevindt.
Meer nieuws