Food for Thought: hoe voeden we de wereld?

Food for Thought: hoe voeden we de wereld?

Wat kunnen we leren van de reis die ons voedsel aflegt, van kalverslachterijen tot megaschepen en havens wereldwijd? Hoe beïnvloeden ecologische waarden en technologische innovaties ons voedselsysteem? En als belangrijkste vraag: hoe kunnen we 8 miljard mensen nu, en naar verwachting ruim 10 miljard in de toekomst, voeden zonder de aarde te vernietigen?

Tijdens een avond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam onderzoeken Joris Lohman (Food Hub) en Kadir van Lohuizen (Food for Thought) de complexe reis van ons voedsel. Van de oorsprong van ingrediënten tot de mondiale logistieke ketens en uiteindelijk naar ons bord – waar staan we in dit verhaal, en waar kunnen we heen?

Van Lohuizen presenteerde in 2024 zijn indrukwekkende expositie en documentaire Food for Thought in het Scheepvaartmuseum, die werd verlengd tot januari 2025. In deze tentoonstelling neemt hij de bezoeker mee in de verborgen wereld van voedselproductie en logistiek, met krachtige beelden die variëren van megaschepen vol veevoer tot Nederlandse uien in Afrika. Lohman publiceerde in september ‘24 zijn boek Boter, kaas en havermelk, waarin hij kritisch reflecteert op de uitdagingen en mogelijkheden van ons voedselsysteem. Waar Van Lohuizen observeert en documenteert als een ‘fly on the wall’, geeft Lohman als insider in de voedingsindustrie duiding. Zo analyseert hij de spanningen tussen ecologen en techoptimisten en probeert hij boven het debat te staan door naar de feiten en de wetenschap te kijken, terwijl hij erkent dat deze multi-interpretabel zijn en dat waarden een essentiële rol spelen in het debat over de toekomst van ons voedsel.

Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Eatthis. en Stop the Foodfight. Een feestelijke afsluiting van de tentoonstelling met een boeiende dialoog tussen kunst, wetenschap en praktijk – en een voorlopig laatste blik op de fenomenale beelden van van Lohuizen op ruimte-vullende schermen van de Grote Zaal.

Meer informatie en aanmelden

Bron:

Deel artikel



Meest gelezen