'Technisch huzarenstukje'

'Technisch huzarenstukje'

De 52 meter hoge boortoren is inmiddels uit beeld aan de Lange Kruisweg in Maasdijk. Wie nu de locatie van Aardwarmte Maasdijk passeert ziet in de verte een buizenstelsel, ontgassers en opslagtanks. Van de zes boorputten is alleen het topje zichtbaar. Putten die warm water van tweeënhalve kilometer diepte naar boven halen om straks 500 hectare aan kasruimte van duurzame warmte te voorzien.

“Eigenlijk is het gewoon lauw water rondpompen, wat we hier doen”, zegt gebiedsmanager Tarek Hopman van HVC-Geothermie in KAS Magazine. "Want het mag gerust een technisch huzarenstukje worden 61 genoemd, wat hier gebeurt.”

En niet alleen een technisch hoogstandje, maar ook op het gebied van samenwerking tussen betrokken partijen (kwekers, gemeenten, provincie en landelijke overheid) is dit een uniek project. “En ook op het gebied van financiering zijn hier bijzondere stappen gezet,” zo voegt Ivan Das (Director Project Finance NL bij Rabobank) daar aan toe. Rabobank zet al jaren zwaar in op duurzame energie. De eerste geothermieprojecten in de glastuinbouw dateren al uit 2006. Dat waren kleinschalige initiatieven van twee of drie bedrijven, die bereid waren er enkele miljoenen in te investeren. “Maar het lastige met geothermie is dat als er iets misgaat je dat niet oplost met 10 mille. Dan gaat het meteen om tonnen of zelfs miljoenen.” Dus is Ivan blij dat er inmiddels meer banken, maar ook andere financiers, zoals verschillende ministeries, gemeenten, Meewind en het Nationaal Groeifonds, bereid zijn in de buidel te tasten. “Voor de verdere opschaling is dat een gunstige ontwikkeling. Gelet op de klimaatdoelstellingen is deze vorm van duurzame warmte opwekken namelijk heel hard nodig.”

Lees het volledige artikel

Bron: KAS Magazine

Deel artikel