'Samenwerken aan oplossingen energie'
Geplaatst op 19 december 2024
Het EnergieAkkoord van Greenport West-Holland is een samenwerking tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen, en heeft als doel een klimaatneutraal regionaal glastuinbouwcluster in 2040. Een keer per jaar organiseert het EnergieAkkoord een bijeenkomst. Die vond dit jaar plaats bij netwerkbedrijf Juva in Poeldijk. De Meet & Greet werd bezocht door ruim 80 bezoekers, waarvan een groot deel ondernemers.
Geothermie, warmtenetten en electriciteit
De Meet & Greet ging voor een groot deel over hoe het tuinbouwcluster zijn energietransitie kan versnellen, en dus eerder onafhankelijk kan zijn van fossiele energie. Dat kan voor een deel door inzet van geothermie, vertelde Danny van den Berg, van Aardwarmte Vogelaer en InfraCo. Immers, West-Holland heeft een goede ondergrond voor het winnen van warmte uit de diepe ondergrond.
Die warmte kan ook via warmtenetten worden geleverd aan de gebouwde omgeving. Maar de totale warmtebehoefte in de regio – dus van de tuinbouw én van de gebouwde omgeving – is zo groot, dat ook andere bronnen nodig zijn. Daarom zal de tuinbouw ook moeten kijken naar bijvoorbeeld restwarmte uit de Port of Rotterdam, vertelde Van den Berg.
Elektriciteit zal ook steeds belangrijker worden. De tuinbouw heeft een enorme productie door de inzet van warmte/krachtkoppeling (WKK). Gevaar daarbij is dat het regionale stroomnet op piekmoment overbelast raakt, en dat dat congestie optreedt. In gemeente Westland is dat niet het geval, vertelde Evelien Brederode van innovatiebedrijf Capturam.
Om congestie te voorkomen investeren netbedrijven als Juva (moederbedrijf van Capturam) flink in onder meer het slimmer gebruik van de infrastructuur en het versterken van het netwerk. En, vertelde Brederode, als dat slaagt, dan kan de tuinbouw écht een bijdrage leveren aan de energietransitie. “En dat kan de reputatie van de tuinbouw helpen.”
Maatschappelijk draagvlak
Reputatie was dan ook een ander belangrijk thema tijdens de Meet & Greet Energie. Gedeputeerde Meindert Stolk, voorzitter van Greenport West-Holland, tijdens zijn openingswoord: “We moeten het maatschappelijk draagvlak overeind houden, en dus werken aan een nieuwe communicatiestrategie.”
Pauline de Jong van Haagse Hogeschool en het EU-samenwerkingsverband Interreg RE-GREENHOUSE liet zien dat energietransitie inderdaad niet alleen afhankelijk is van energiebronnen, maar ook van ‘social acceptance’. Feiten en communicatie gaan dus hand in hand. Binnen Interreg RE-GREENHOUSE wordt een tool ontwikkeld die telers zal helpen de juiste beslissingen te nemen over het verduurzamen van hun energie; die tool moet ook bruikbaar zijn voor bijvoorbeeld overheden en financiers.
Ook bij Coöperatie Broekpolder gaan feiten en communicatie hand in hand, vertelde voorzitter Erik Persoon. In de coöperatie werken 400 woningeigenaren en 100 bedrijven samen aan de energietransitie. Daarvoor worden onder meer de energieprofielen van de bedrijven met elkaar vergeleken, om zo goede beslissingen te nemen over verduurzaming. En communicatie speelt ook daarbij een grote rol. “We gaan verduurzamen en onze ‘license to produce’ is daarvan afhankelijk.”
Martin van der Hout, programmamanager van het EnergieAkkoord, vertelde dat komend jaar vanuit het EnergieAkkoord een nieuwe communicatiestrategie wordt ontwikkeld. Bewezen feiten en de juiste verhalen uit de regio zullen daarbij de hoofdrol spelen, om daar beelden mee te voeden. Dat klinkt eenvoudig, maar het juiste verhaal heeft veel lagen. Want kijk bijvoorbeeld naar de rol van de WKK’s bij de energietransitie, en dus bij mogelijke congestieproblemen. Een bezoeker vroeg zich hardop af: “Moet de glastuinbouw zich daarvoor schamen?”. Of anders gezegd: staat het toekomstperspectief van de tuinbouw onder druk door de energietransitie, of biedt het juist verdere kansen voor de sector en de maatschappij?
Meer nieuws