Minder gas beschikbaar door onderhoud Noorwegen
Geplaatst op 14 april 2023
Vorig jaar heeft Noorwegen veel werkzaamheden uitgesteld op verzoek van de EU, nadat de Russische gasstromen waren opgedroogd. Deze werkzaamheden komen niet als een verrassing, maar eventuele vertragingen zorgen mogelijk voor (tijdelijk) opwaartse prijsdruk.
Nu de Franse LNG-terminals nog steeds op een laag pitje lijken te opereren vanwege stakingen, hebben de overige West-Europese terminals het razend druk. Nederland ontvangt de komende twee weken naar verwachting negen gevulde tankers, waarvan het gros wederom afkomstig is uit de VS. Duitsland verwacht drie leveringen, Groot-Brittannië dertien en België elf. De aankomsten in Groot-Brittannië hebben enige vertraging opgelopen doordat het stormachtige weer het onmogelijk maakte om de betreffende havens binnen te waren. In Azië neemt de gasvraag voorlopig niet zo toe als wellicht verwacht werd, waardoor er weinig ‘pull’ is voor bijvoorbeeld spot-LNG uit de VS.
Officiële informatie over de Franse stakingen bij o.a. LNG-terminals, kerncentrales en waterkrachtcentrales wordt kort van tevoren gedeeld. Daardoor is het lastig om in te schatten wanneer er bijvoorbeeld weer tankers kunnen lossen bij één van de vier Franse terminals. Ook de terminal in Duinkerken heeft nog regelmatig te kampen met ééndaagse stakingen, terwijl de overige drie terminals al ruim een maand vrijwel stilliggen. Maandag en dinsdag werd vanuit Fos Tonkin en Montoir wel weer gas op het net ingevoed, wat kan betekenen dat er ruimte wordt gemaakt in de opslagtanks voor nieuwe aanlandingen.
Volgende week slaat het weerbeeld om en gaan we naar rustig lenteweer toe. De 20 graden Celsius wordt zelfs weer aangetikt en de zon laat zich volop zien. De windkracht neemt wel af ten opzichte van deze week, maar er wordt toch nog regelmatig windkracht vier op land verwacht. Voor de EPEX-prijzen betekent dat een veel kleinere kans op negatieve uren. Dit weekend en de werkdagen daarna worden nu net boven 100 €/MWh verhandeld. Daggas lijkt stabiel te blijven rond 43 €ct/m3.
Bron: AgroEnergy