Handvatten verbetering biodiversiteit

Handvatten verbetering biodiversiteit

Voor telers zijn er veel opties en maatregelen om het planten- en dierenleven in de bermen, slootkanten en het slootwater rond hun kassen te verrijken. Zo kan een diversiteit aan landschapselementen en een kruidenrijke vegetatie tot een rijke insectenpopulatie leiden. Maar hoe bepaal je of die maatregelen daadwerkelijk bijdragen aan verbetering van de biodiversiteit zonder een risico te vormen voor de glastuinbouw?

Hoe telers daar antwoord op kunnen krijgen, is verkend door Luc Recourt, student Toegepaste Biologie en Ecologie aan Aeres MBO Ede. Hij presenteerde de resultaten op 7 januari in het Living Lab van SIGN in Bleiswijk.

In opdracht van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) onderzocht Recourt afgelopen zomer op twaalf locaties in het Oostland hoe het is gesteld met de biodiversiteit in de bermen en sloten rond kassen. Hij monitorde onder andere de plantensoorten, de insectenpopulatie en het waterleven en deed metingen naar zuurgraad, zoutgehalte, temperatuur en zuurstof-, fosfaat- en ammoniakgehalte.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel