'Data door hele keten'
Geplaatst op 13 april 2022
De mede-oprichter van Brainport Industries en CEO van PhotonFirst vertelde tijdens een online interview over hoe hightechbedrijven in de regio samenwerken aan onder meer technologieontwikkeling, en wat bedrijven in de greenhouse technology daarvan kunnen leren. Het Future Trends & Innovations Event in het World Horti Center trok 120 deelnemers.
Het Future Trends & Innovations Event was een vervolg op een bijeenkomst in december. Futurist Christian Kromme gaf toen tijdens de vijfde (online) editie van het event een presentatie over de evolutie van automatisering. Processen worden steeds meer door computers en robots georganiseerd; dat geeft de mens gelegenheid zich te focussen op de wereld om zich heen. Maar daarvoor zijn soft skills nodig, zoals het delen van kennis. Daarbij is volgens Kromme een belangrijke rol weggelegd voor brancheorganisaties.
Kennis delen vraagt om samenwerking. Daan Kersten gaf tijdens event op 12 april zijn visie op hoe die samenwerking eruit kan zien. Kersten is mede-oprichter van Brainport Industries. Die coöperatie werd circa vijftien jaar geleden opgericht en telt inmiddels vele tientallen leden, van grote hightechtoeleveranciers tot kleinere bedrijven. Ze slaan de handen ineen op technologieontwikkeling, het werven van talenten en zichtbaarheid. "Samenwerken zit in het dna van de bedrijven in onze regio." Zo heeft Brainport Industries een eigen campus in Eindhoven. Kersten: "Dat geeft de bedrijven uit de supply chain een eigen gezicht. Bovendien is er veel synergie tussen de deelnemende bedrijven. Dat maakt ze een stuk competitiever."
AVAG Voorzitter Annie van de Riet vroeg Kersten wat bedrijven in de greenhouse technology kunnen leren van Brainport Industries, bijvoorbeeld op het gebied van data. Volgens Kersten is het goed als bedrijven in een zo vroeg mogelijk stadium afspraken maken over bijvoorbeeld protocollen, het opslaan en ontsluiten van data, eigenaarschap en beveiliging. Een onafhankelijke regisseur zou daarbij een goede voorwaarde zijn.
Het totale systeem
Na het plenaire programma konden de bezoekers kiezen voor diverse parallelsessies waar concrete innovatieprojecten centraal stonden, zoals de voorhoedepositie van Nederland op het gebied van kunstmatige intelligentie, het ontrafelen van fenotypes van planten met hulp van sensoren en data science en duurzaam toekomstbestendig tuinbouwsysteem. De innovatieve start-ups BBBLS en Thermeleon namen de deelnemers mee in hun ontwikkelingen, waarbij de conclusie was om goed te kijken naar het totale systeem, hier slimme combinaties van te maken samen en zorg dat het overheidsbeleid helpt ipv tegenwerkt
Deelnemers kregen ook een rondleiding door de Proeftuin Autonoom Telen (een samenwerking tussen TNO, Hortivation en Vertify), hier werd duidelijk dat diverse bedrijven bezig applicaties te ontwikkelen zijn op de Hortivation Hub. Zo was er onder andere een kas prestatie monitoring dashboard te zien, waarmee een kassenbouwer of tuinder meerdere kassen tegelijk in de gaten kan houden en een alarmering krijgt als er iets mis is met de technische installatie
Hortivationpoint
Ook het Hortivation Point werd weer onder de aandacht gebracht. Dit virtueel nulpunt van de kas heeft Hortivation in samenwerking met TNO ontwikkeld. Kassenbouwbedrijven, technische toeleveranciers en ICT-bedrijven gebruiken dit nulpunt al enige tijd om de locatie van sensoren aan te geven.
Om het Hortivation Point ook onder de aandacht van de tuinder te brengen, is er tijdens Future Trends & Innovations op 12 april een actie gestart: 'Waar is jouw Hortivation Point?'. Alle bezoekers hebben een opblaasbaar Hortivation Point ontvangen en zijn uitgenodigd om een foto op LinkedIn te plaatsen van het Hortivation Point in de kas. De eerste 10 inzenders ontvangen als beloning namelijk een overheerlijke taart!
Het "Future Trends & Innovations, the next step in Horticulture Technology" event werd georganiseerd door AVAG, Stichting Hortivation en TNO en vond plaats op 12 april in het World Horti Center in Naaldwijk.
Bron: Goedemorgen