'Afzet bloemen en planten blijft onder druk staan'
Geplaatst op 29 juli 2022
"In een winkel hoorde ik iemand zeggen "koop nu maar geen bloemen, want ze zijn zo uitgebloeid." Ik zei maar even niets. Het blijkt maar weer dat de consument op (heel) oude kennis vaart en niet op de hoogte is van het hedendaagse vaasleven. Zolang er nog naar de roos Baccara wordt gevraagd, is er nog een hoop te winnen in de communicatie richting de consument.
Ik ben over de middenprijs niet ontevreden, zéker niet voor deze tijd in het jaar. Overall doen rozen het goed, sommige kleuren hebben het wel lastig. De trouwkleuren blijven goed scoren. Planten hebben overwegend een normaal zomerverloop. Waarbij we zien dat de prijs van de producten wel onder druk staat. Maar dit is in normale zomers bijna altijd het geval. Bijvoorbeeld 2019, de laatste 'normale' zomer. Toch zijn er altijd producten die wel goed scoren. Zoals bijvoorbeeld Azalea en Saintpaulia. Afgelopen week liepen de prijzen op voor de vaste planten (de grotere potmaten).
A2 en B1 kwaliteit
Uiteraard zakken er nu bloemen en planten door het ijs en worden die voor slechte prijzen of helemaal niet verkocht. Dit geldt meestal voor de lichtere kwaliteit en/of A2 en B1 kwaliteit. Voor bloeiende planten gaat het dan om de kleine potmaten en rijpe producten. Gevolg is dat de niet-verkochte bloemen en planten worden vernietigd. Het vernietigen van producten wordt bij de aanvoerder in rekening gebracht (vast tarief). Mijn advies is: overweeg of de lichtere kwaliteit, de A2, rijpere producten en/of B1, de moeite waard zijn om te veilen. Zo ja: prima. Zo nee: bied ze dan niet om te veilen. Dit voorkomt extra kosten. Altijd een vervelend moment, maar it's part of the (summer) game.
Als deze prijsvorming aankomende weken blijft hangen, mogen we niet mopperen. Maar het weer is koopman dus we gaan het beleven. Als er weer een warme periode komt, loopt het aanbod op en de vraag neemt dan meestal af.
Impact aardgasprijs
Spannender op dit moment vind ik de aardgas prijsvorming. Ik zie nog geen positief signaal (in dit hele geopolitieke spel) dat de prijsvorming naar beneden gaat. Wel zie en hoor ik signalen dat bij de huidige stand van de aardgasprijs de aantallen bloemen en planten in de herfst en winter wel eens drastisch kunnen gaan afnemen. De vraag is welke impact dit gaat hebben op de gehele sector, bij kwekers, kopers, Royal FloraHolland en andere dienstverleners."
Bron: Royal FloraHolland