3 tips voor het inrichten van een waardevol PAR-licht dashboard
Geplaatst op 08 februari 2022
Tip 1: Visualiseer je dag en week gemiddelden in mol/m2/seconde
Mijn doel is om met mijn klanten een zo hoog mogelijke teelt snelheid te behalen met de juiste kwaliteit. Het is daarbij belangrijk om vooral te kijken naar je huidige licht in micromol, en je dag en week gemiddelden te visualiseren in mol/m2/seconde. Indeling van het dashboard dat ik hiervoor het meeste geschikt vind, is hieronder afgebeeld:
Tip 2: Probeer pieken af te vlakken om met een hogere PAR-som te werken
Als teeltadviseur wil ik graag pieken voorkomen en optimale condities van het gewas creëren. Bij teveel pieken krijg je in veel gevallen vergeling van het blad waardoor je meer gaat schermen. Als je deze pieken niet in de hand hebt dan ga je de totale par som verlagen om de bladkleur op orde te houden. Bij het afvlakken van de pieken kan je met een hogere PAR-som werken, wat resulteert in een betere gewaskwaliteit en hogere groeisnelheid. Een belangrijke component hierin is de combinatie van de PAR som per etmaal in combinatie met de etmaaltemperatuur. Als je een hogere PAR som gehaald hebt mag je dus ook een hogere etmaaltemperatuur realiseren zonder strekking. Het is daarom ook essentieel om dit dagelijks te checken en te controleren in het dashboard. Je kan hier ook alarmeringen op zetten om op tijd waarschuwingen te krijgen.
Tip 3: Een dag is het nooit hetzelfde, gebruik een goed weekoverzicht
Het belangrijkste is om een goed weekoverzicht te hebben. Een dag kan nooit hetzelfde zijn. Door dit bijv. te visualiseren in een staafdiagram kan je dit goed behouden. Als daarbij bijv. het weer minder wordt qua licht kan je besluiten om meer licht toe te laten door scherminstellingen aan te passen.
Natuurlijk heb je om dit dashboard in te richten wel twee bepaalde sensoren nodig, namelijk:
PAR sensor
Deze draadloze PAR-sensor meet de kracht van natuurlijk zonlicht en is speciaal ontworpen voor gebruik in de tuinbouw. Gebruik de sensor om PAR te meten in teeltomgevingen en de data in overzichtelijke grafieken terug te zien.
Pointed Micro Climate Sensor
Deze sensor maakt gebruik van gewastemperatuur in combinatie met temperatuur- en luchtvochtigheidsmetingen om het VPD, dauwpunt, luchtvochtigheid en temperatuur op gewasniveau te bepalen. Met deze sensor ben je in staat om de verwarmingsbehoeften beter te bepalen, onnodige energie uitgaven te besparen en het risico op schimmels en ziektes te verlagen.
Deze sensoren zijn uitermate geschikt voor het telen van potplanten en bij opkweek vanwege de constant 'rollende' teelt, de sensor gaat gewoon mee in het gehele proces als dat gewenst is.
Bron: Goedemorgen