Blog: Vertrouwen
Geplaatst op 19 april 2021
"verˇtrouˇwen (het; o)1 geloof in iemands goede trouw en eerlijkheid".
De Van Dale geeft duidelijk aan wat "vertrouwen" inhoudt. Het geloof dat iemand iets oprecht doet, dat iemand handelt in het belang van de goede zaak. En het tweede aspect is "eerlijkheid". Het geloof dat je er van uit kunt gaan dat iemand eerlijk is.
Vertrouwen geven motiveert
Als leidinggevende kun je niets beter doen dan vertrouwen geven aan je medewerkers. Een medewerker die het vertrouwen krijgt zal het gevoel krijgen belangrijk te zijn. Een wezenlijke bijdrage te leveren aan het bedrijf. Zónder dat de functie inhoudelijk hoeft te veranderen. En zónder dat dit je, als werkgever meer salaris kost.
Vertrouwen géven betekent ook loslaten
Ik coachte laatst Henryck. Een Poolse leidinggevende die al een behoorlijke tijd voor het betreffende glastuinbouwbedrijf werkt. En langzaam is opgeklommen via teamleider naar een afdelingsverantwoordelijke functie.
Zijn uitspraak "ik voel me niet zo happy" triggerde natuurlijk. Zowel zijn leidinggevende als hijzelf hadden eerder aangegeven dat ze samenwerkten op basis van vertrouwen en zelfstandigheid. Op papier was dat zo. Maar Henryck had het gevoel dat er met een loep naar zijn activiteiten gekeken werd. En dat hij, bij elke stap die hij zette, gecontroleerd werd.
Vertrouwen geven betekent óók "loslaten". In het vertrouwen dat je medewerker het doel haalt waar hij of zij voor staat. Maar wel naar zijn of haar eigen inzicht. En mogelijk op een manier die niet helemaal overeenkomt met wat gebruikelijk is. Of wat jij als leidinggevende de meest ideale manier vindt.
Kaders stellen en controle blijft belangrijk
Een bekende trainingsfilm over delegeren gaat over een bedrijf dat naar een handelsbeurs gaat. Een jong talent krijgt het volledige vertrouwen van de directeur om de stand te ontwerpen en in te richten. "Dit wordt jóúw project! Maak er wat van!" is de enige boodschap van de directeur. In zijn ijver om het zéker goed te doen kiest de jonge medewerker voor álle zekerheden die hij maar kan vinden. Met als gevolg dat het budget (dat alleen de directeur voor ogen had) tienmaal werd overschreden.
Delegeren betekent dus: het vertrouwen geven dat iemand de doelen haalt waar hij voor moet staan. Maar wél duidelijk de kaders aangeven.
En tussentijdse controle blijft uiteraard ook belangrijk.
Je rol als leidinggevende verandert
Uiteraard blijf je eindverantwoordelijk. Dus blijf controleren. Maar je rol zal meer en meer coachend, adviserend en stimulerend worden. Wat dat laatste betreft: Uit analyse van miljoenen testresultaten in onze Birkman-assessment methode komt naar voren dat 50% van de medewerkers nog steeds waardering moeten krijgen via complimenten en beloningen. De andere 50% hebben in min of mindere mate genoeg aan het uitspreken van vertrouwen.
Succes!
Bron: Peter Smulders
Meer nieuws