Blog: Verandering in veilen
Geplaatst op 29 april 2021
We leven in een tijd dat het lastig is om een eigen mening te weerleggen. De polarisatie is groot en voordat je het weet word je afgeschoten omdat jouw denkwijze niet past in dat van de ander. Schokkend dat een krant als 'De Volkskrant' Maurice de Hond zeer openlijk beledigt zonder daarbij af te vragen, wat zegt dit over mij als ik dit publiceer. Ook ik heb wel eens kritiek op zaken en zeker als het gaat om zaken waar ik dagelijks mee bezig ben. Vanaf mijn 8e jaar liep ik planten te verkopen en dat doe ik nog steeds. Net als Maurice denk je dat je het juiste communiceert omdat het de oprechte bedoeling is om duidelijkheid te scheppen met betrouwbare kennis.
Vandaag was er na de veiling een toespraak over de gang van zaken rond het veilproces van de planten. FloraHolland heeft zich een beeld gevormd over hoe dat veilproces eruit moet zien. Hoe ze tot dit beeld gekomen zijn weet ik niet maar het staat niet in lijn met hoe de huidige generatie gepassioneerde inkopers het ziet. Dit was zeker te merken in de toespraak. Een normale vraag vanuit de kopers werd beantwoord met korte antwoorden zonder duidelijke onderbouwing en wat dooddoeners waarbij er voor de kopers geen keuze of overleg mogelijk was maar expliciet werd gezegd, zo gaan we het doen, doe mee of niet.
De mensen die de toespraak moeten verzorgen krijgen opdrachten en zullen dit zeker niet op persoonlijke titel doen. Dat is ook waarom zij deze positie bekleden. De mensen die de planten moeten kopen zijn gewend om in een stressvolle omgeving snel en adequaat beslissingen te nemen en dan wil je dit in een vertrouwde omgeving doen waarbij je de regels van het spel goed beheerst. Beide situatie worden benauwd als er veranderingen gaan ontstaan welke niet op elkaar afgestemd zijn en tot grote onzekerheid leiden.
Dat alles gaat veranderen staat vast. Zo stond ook vast dat er vanaf augustus geen planten meer te voor de tribune rijden. De verandering is voor diverse mensen die rond hun pensioen zitten het moment om te stoppen wat voor andere in de keten gevolgen heeft. Er blijven minder mensen over die meer moeten presteren. De hulp is beperkt daar er minder en minder jongeren van de tuinbouwschool komen. Dit terwijl er zulke mooie kansen in de sector zijn.
Ondertussen zijn er diverse bericht over het beleid van FloraHolland en de visie van diverse kopers en kwekers. Goed om te zien dat er met passie wordt gestreden voor het voortbestaan van de coöperatie. Naar mijn mening is een coöperatie erg belangrijk voor de sector. Echter heeft deze top van FloraHolland inspiratie opgedaan op business school 'Nyenrode' en een klepel horen luiden met de woorden "De winnaar takes it all". Deze klepel heb ik ook gehoord alleen geef ik er persoonlijk een andere betekenis aan.
Bron: Dico Drost
Meer nieuws